Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami

Bardzo udany przepis – gdzieś musiałem go udokumentować by nie zginął 🙂

Składniki

  • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg jabłek (w zależności od kaczki mogą wystarczyć 3 większe sztuki)
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • rozmaryn
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na min. 3-4 godziny w lodówce (można też przygotować ją wieczorem by była gotowa na następny dzień).

Jabłka obieramy, usuwamy z nich nasiona i kroimy w średniej wielkości kostkę. Do jabłek dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy cynamon, kardamon i miód.

Po wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę pomiędzy udami a korpusem – umożliwi to wypłynięcie zebranego pod skórą tłuszczu. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem.

Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy czerwone wino (ok. pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry by skórka mogła się zrumienić.

Wynik

Całkiem puściło moje kiepskie szycie ale smaku to nie popsuło 🙂

kaczka

Źródło: ugotowani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *