Rolada kokosowo-czekoladowa na zimno

Składniki

  • 1 kostka masła,
  • 1 żółtko,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 dkg wiórek kokosowych,
  • 1 kieliszek wódki (ale z dwoma jest ostrzejsze),
  • 3 łyżki kakao,
  • 37 dkg herbatników kakaowych (doskonale spisują się dwie paczki maślanych herbatników kakaowych).

Masa kakaowa

Herbatniki dokładnie rozwałkować, dodać kakao i wymieszać. Zagotować pół szklanki mleka i gorącym zalać herbatniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. W drugim pojemniku rozmiksować pół kostki masła i 3 łyżki cukru pudru – po chwili dodać żółtko i wódkę. Do tej masy stopniowo dodajemy herbatniki.

Masa kokosowa

Zagotować pół szklanki mleka i gorącym zalać wiórki kokosowe, wymieszać by równomiernie namokły. Rozmiksować pół kostki masła z 3 łyżkami cukru pudru. Stopniowo dodawać wiórki i nadal miksować.

Składamy całość

Wałkujemy masę kakaową na papierze do pieczenie lub folii (papier jest lepszy) – staramy się uzyskać kształt zbliżony do prostokąta (ułatwi to zwijanie rolady). Tak przygotowaną ciemną masę pokrywamy równomierną warstwą masy kokosowej. Później delikatnie zaczynamy zwijać z jednej strony jak makowiec – na koniec staramy się dość dokładnie docisnąć papier by rolada nie “rozdęła” się przed stwardnieniem. Taki pakunek wrzucamy do lodówki na minimum 2~3 godziny.

P.S. Chciałem wrzucić fotkę ale zbyt szybko zniknęła – może innym razem 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *